Kaupallistamiseen ja kansainvälistymiseen kannattaa palkata apua. Suomesta löytyy siihen maailmanluokan osaamista.

Vuoden toimisto on Alma Talentin ja Regin järjestämä markkinointiviestinnän alan tutkimus, jossa markkinointipäättäjiltä kysytään tiukkaa palautetta muun muassa toimistojen suoritusvarmuudesta, toimitusnopeudesta, luovuudesta ja kehitystarpeista. Kymmenen eri kategorian parhaat toimistot palkittiin viime viikolla Helsingissä.

Asiakas on puhunut. Nyt on toimistojen vuoro.

Viime keskiviikkona Helsingissä toimistot juhlivat menestystään, ja Kauppalehti kysyi kolmen eri osa-alueen markkinointitoimistolta, miten juuri heidän erikoisosaamisensa auttaisi suomalaista yrittäjää. Kuten arvata saattaa, markkinoinnin ammattilaisilta kuullaan myyntipuhetta. Mutta hyödyllistä sellaista!

Brändi- ja designtoimistojen kategoriassa parhaan arvosanan sai helsinkiläinen Agency Leroy .

Leroy on voittanut kategoriansa jo kolme kertaa. Sen perustaja ja toimitusjohtaja Monica Nars osaa vastata kysymykseen suoraan ja nopeasti.

”Suomi on startup-henkinen maa, ja täällä on paljon keskisuuria yrityksiä, jotka tarvitsevat apua, että brändejä saadaan nostettua kansainväliselle tasolle”, Nars aloittaa.

Hän pohtii, että suomalaiset yritykset perinteisesti ovat liian tottuneita tekemään ja markkinoimaan tuotteita ja palveluita suomalaiselle markkinalle. Kansainvälistyminen vaatii tasonnostoa.

”Kuuntelemme asiakasta ja yritämme tuoda uutta pöytään, mutta meillä on kyky sopeutua asiakkaan tilanteeseen. Pystymme pienessäkin toimeksiannossa näyttämään ambitiotasomme”, hän lisää.

Vuoden toimisto -kilpailun kuninkuussarjana pidetään suurten mainostoimistojen kategoriaa. Siinä voiton otti toistamiseen TBWA\ Helsinki, joka on tuttu näky alan palkintogaalojen lavalla.

TBWA tunnetaan muun muassa Helsingin Sanomille tehdystä mainoskampanjasta, joka voitti leijonapatsaan viime keväänä myös ”mainosalan olympialaisissa” Cannes Lionsissa.

Nyt palkinto tuli kuitenkin asiakkaalta ja menee henkilökunnalle, pohtii TBWA:n luova johtaja Jyrki Poutanen. Hän näkee kansainvälisyyden yhdeksi vahvuudeksi, jos pohtii edustamansa toimiston tarjoamaa hyötyä suomalaisille yrityksille.

”Meillä on nopea reaktioaika, pystymme tuottamaan juttuja todella nopeasti. Myös kansainvälisen ketjun hyödyntäminen on vahvuus. Olemme Suomen ainoa kansainvälinen toimisto tässä mielessä”, Poutanen sanoo.

TBWA\ Helsingin toimitusjohtaja Sami Tikkanen tuo asiaan uuden näkökulman. Hän uskoo, että suuri mainostoimisto pystyy puristamaan yrityksestä tai tuotteesta esiin olennaisen.

”Mediakohinan ja suomalaisen yrityksen käytössä olevien pienten resurssien puristuksessa tarvitsee kirkkaan merkityksen ja selkeän tarinan siitä, mitä yritys edustaa”, Tikkanen sanoo.

”Tässä ajassa korostuvat brändin merkitys ja yrityksen tarina”, hän jatkaa.

TBWA:n varatoimitusjohtaja Marco Mäkinen yhdistää edellä mainitut kommentit

”Jos merkityksen viestii hyvin, mediaa ansaitsee”, Mäkinen sanoo.

Sami Tikkanen ja Marco Mäkinen mainitsivat mediakohinan. Mediatoimistojen kategoriassa asiakkaat arvioivat parhaaksi IUM:in . Sen toimitusjohtaja Mika Häyrinen muistuttaa, että samasta konsernista – IPG Mediabrands – kategorian parhaimmiston shortlistalla oli kaksi toimistoa: IUM ja Virta . Se alle- viivaa hänen mukaansa konsernin vahvuutta, josta on hyötyä yrittäjälle.

”Tarjoamme täyttä palvelua. Meillä on oma luova toimistokin. Jos ajatellaan pienen yrityksen näkökulmasta, niin pystymme yhtenä talona auttamaan kaikessa strategiasta hakukonemarkkinointiin tai asiakasymmärrykseen”, Häyrinen toteaa.

Häyrisen lista siitä, mikä heidän konserninsa toiminnassa on ohjenuorana, on kieltämättä hyvä tehtävälista kenelle tahansa yrittäjälle, joka pohtii markkinointinsa kehittymistä.

”Meillä datan, luovuuden ja asiakasymmärryksen pitää näkyä kaikessa työssä”, hän linjaa.