Kolme Vuoden toimisto -tutkimuksessa­ ­vuodesta toiseen priimuksina juhlivan toimiston johtajaa kertoo, miten he pitävät asiakkaansa tyytyväisinä.

Viime torstaina julkistettiin tämän vuoden parhaimmisto Vuoden toimisto -tutkimuksessa. Suomessa vuodesta 2016 tehdyssä tutkimuksessa kestosuosikit alkavat jo erottua. Miten ne sen tekevät?

”Olemme vuosia panostaneet sisäiseen kulttuuriin, joka siivittää luovaa tekemistämme. Voittava luova työ taas johtaa hyvään asiakastyytyväisyyteen. Kaava on yksinkertainen, mutta hankala monistaa tai kopioida”, TBWA Helsingin toimitusjohtaja Sami Tikkanen kiteyttää.

TBWA Helsinki voitti isojen toimistojen sarjan, myyntikate yli viisi miljoonaa. Se jatkoi jo vuodesta 2019 jatkunutta voittokulkuaan.

Vuoden toimisto on kotimaisen markkinointi-, mainos- ja viestintätoimistoalan kattava tutkimus, jossa sijoittuminen perustuu asiakkaiden antamiin vastauksiin.

Mediatoimistojen sarjan voitti nimensä muuttanut Initiative (entinen IUM). Se voitti myös viime vuonna ja vuonna 2018.

Viestintätoimistojen sarjassa ykköseksi nousi Republic, joka on voittanut sarjansa myös vuosina 2017, 2018 ja 2020. Republic voitti myös pienten mainostoimistojen, myyntikate 550 000 – 1 000 000, sarjan.

Republicin toimitusjohtaja Hasse Eranka painottaa tiiviin asiakassuhteen merkitystä.

”Teemme asiakkaidemme kanssa tiivistä päivittäistä yhteistyötä ja haluamme, että kaikessa tekemisessämme asiakkaiden suuntaan paistaa se, että välitämme aidosti heidän menestymisestään, koska heidän menestymisensä on myös meidän menestyksemme.”

Initiativen operatiivisen johtajan Katri Laitisen mukaan ylipäänsä se, että heidän asiakkaansa ovat käyttäneet aikaansa ja vastanneet laajaan tutkimukseen, kertoo siitä, että asiakkuussuhteet ovat vahvoja.

”Meillä on asiakastyytyväisyys keskiössä. Seuraamme NPS:n kehittymistä jatkuvasti. Perehdymme asiakkaan liiketoimintaan, ja vahvuutemme on se, että pystymme tarjoamaan kokonaisvaltaisesti palveluita markkinoinnin tekemiseen. Kun asiakassuhteet ovat hyvät, keskusteluyhteys on koko ajan auki.”

NPS eli Net Promoter Score on asiakasuskollisuuden mittari.

IPG Mediabrandsiin kuuluva Initiative pyrkii olemaan markkinointiteknologian etujoukoissa, ja siinä auttavat myös kansainvälisen ketjun strategia- ja työkalukoulutukset.

”Ketteryys ja nopeus, asiakasymmärrys ja data, teknologia ja kompetenssit ja luovuus. Samoja asioita nousee tutkimuksessa asiakkaiden mielestä tärkeimmistä kehitysalueista”, Laitinen luettelee toimistonsa vahvuuksia.

”Toimintaamme ohjaavat vilpittömyys, välittäminen, avoimuus ja rohkeus. Tämä koskee sekä työyhteisömme sisäistä tekemistä, että asiakastyötä. Meillä jätetään egot eteisen naulakkoon”, Eranka puolestaan toteaa.

Entä mistä viime aikojen työstä voittajat ovat erityisen ylpeitä?

Laitinen: ”Erityisen ylpeä olen siitä, miten hyvin olemme nyt korona-aikana pystyneet palvelemaan asiakkaitamme tauotta ja jatkamaan toimintaamme tehokkaasti. Olen tasaisen ylpeä kaikesta asiakastyöstä, jota teemme, mutta esimerkiksi Amazon Prime Videon lanseerauskampanja, joka on nyt käynnissä, on ollut erinomainen esimerkki tiimin loistavasta kyvystä rakentaa isoja ja tehokkaita kampanjoita ketterästi.”

Tikkanen: ”Fortum: Circo Handle (Vipu), TietoEvry: PoliteType, Prisma: TELCOllection, Terveystalo: Disinfecting Outdoors, HS: Climate Crisis Font, ja Telia: #yhdessä -kampanja. Niissä kaikissa yhdistyy hienolla tavalla asiakkaan liiketoiminta ja yrityksen edustama arvomaailma. Lisäksi brändi esiintyy aktiivisessa roolissa tekemisen kautta perinteisen markkinointiviestinnän lisäksi.”

Eranka: ”Vuoden toimisto -tutkimus on läpileikkaus toimistomme osaamisesta asiakastyytyväisyyden ja tuloksellisuuden näkökulmasta, joten tässä kohtaa tuntuisi väärältä nostaa jotain yksittäistä työtä muiden yläpuolelle. Yleisesti olen äärettömän ylpeä siitä miten pystyimme pitämään covid-vuoden keskellä asiakastyytyväisyyden korkealla tasolla ja tekemään asiakkaillemme onnistuneita töitä nopeasti muuttuneessa toimintaympäristössä.”

On oltava aina askel edellä

Vuoden toimisto -tutkimuksen vastaajamäärä on ollut tasaisessa nousussa Suomessa. Viime vuonna vastaajia oli 1 046 kappaletta ja toissa vuonna 825. Tänä vuonna heitä oli 1 067. Kategorioita tutkimuksessa oli tänä vuonna 11. Tutkimus selvittää myös kehityskohteita asiakkaiden näkökulmasta. Loppuasiakkaiden kohderyhmän tuntemus nousi yhdeksi tärkeimmistä kehityskohteista. Muita kehityskohteita olivat liikeasia- ja markkinatuntemus, proaktiivisuus, luovuus ja projektin johtaminen.

Yksi oleellisimpia kysymyksiä markkinointialan toimistoille on, millä kriteereillä asiakas valitsee toimiston. Tänä vuonna tärkeimmiksi kriteeriksi toimiston valinnassa nousi toimiston aiemmin hoitamat toimeksiannot. Valintaan vaikuttavat myös toimiston kokonaistarjous, henkilökemia, toimiston luovuus ja se, kenellä on paras kilpailutus/myyntipuhe.

Hasse Eranka sanoo, että Vuoden toimisto -tutkimuksen tulokset ovat tärkeässä roolissa Republicin toiminnan kehittämisessä.

”Kehitämme toimintaamme jatkuvasti myös asiakkailta saamamme palautteen ja sisäisten kehittämistarpeiden pohjalta.”

Sami Tikkanen sanoo, että TBWA haluaa mielellään olla aina askeleen edellä, ja alan trendejä maailmalla seurataan tarkasti.

”Tulemme tämän vuoden aikana entisestään vahvistamaan kokemuksellisen markkinoinnin aluetta. Tämä alue kasvaa nopeimmin maailmalla ja tulee olemaan tärkeä myös Suomessa.”

 

Kauppalehti.fi, 16.3, Piritta Palokangas
Linkki alkuperäiseen artikkeliin: Vuoden toimisto -tutkimuksessa vuodesta toiseen menestyvien toimistojen johtajat kertovat miten he sen tekevät | Kauppalehti